Dijital Oyun Bağımlılığı Çocuklarda Ciddi Bir Sorun Olarak Büyüyor







Dijital Oyun Bağımlılığı ve Etkileri

Dijital Oyun Bağımlılığı ve Etkileri

Çocukların geçmişte parklarda ve sokaklarda oynadıkları oyunlar, günümüzde evlerde, internet salonlarında, akıllı telefon veya bilgisayar başında gerçekleştirilen sanal etkinliklere dönüşmüştür. Günümüzde dijital oyunlar, çocuklar, gençler ve hatta yetişkinler arasında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak bu durum “dijital oyun bağımlılığı” sorununu da beraberinde getirmektedir.

Dijital oyun bağımlılığı, oyunların aşırı ve kontrolsüz bir şekilde kullanılması, oynama süresinin kontrol edilememesi, diğer etkinliklere ilgi kaybı, olumsuz sonuçlara rağmen oyun oynamaya devam etme, oyun oynayamamak durumunda yoksunluk hissi gibi belirtileri içermektedir. Son zamanlarda dijital oyun bağımlılığı nedeniyle psikiyatri kliniklerine başvurular artmış ve aileler çözüm arayışına girmiştir.

Dijital Oyun Bağımlılığının Etkileri

Dijital oyunlara aşırı zaman harcayan bireylerde düşük akademik başarı, uyku düzeninin bozulması, sağlıksız yeme alışkanlıkları, obezite, kas iskelet sistemi sorunları ve özbakımda yetersizlik gibi birçok sorun gözlemlenmektedir. Ayrıca özellikle şiddet içeren dijital oyunların depresyon, anksiyete, dikkat sorunları, okul başarısında düşüş, düşük empati, sosyal davranışlarda azalma gibi psikososyal sorunlara neden olduğu belirtilmektedir.

Erken Tedavi Önemlidir

Dijital oyun bağımlılığının beraberinde getirdiği sorunların erken dönemde tedavi edilmesi önemlidir. Bu bağımlılığın aile içi çatışmalardan beslendiği ve sağlıklı ilişkilerin sorunu azalttığı bilinmektedir. Eğer biri dijital oyun bağımlılığı riski altında ise veya böyle bir sorunla karşı karşıya olduğunu düşünüyorsa psikiyatrik danışmanlık alması önem taşımaktadır.

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir