DİDEM SEYMEN – Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman ise uyarıyor: “Yılbaşı sofralarında ölçüyü fazla kaçırmak mide ve bağırsak sorunlarına yol açarak gecenin hastanede acil serviste sonuçlanmasına neden olabildiği gibi, özellikle kalp damar hastaları ve diyabet hastalarında hayati risk oluşturabiliyor.” Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle özetliyor:
1) Sebze çeşitliliğini artırın: Yemeğe salata, sebze gibi seçeneklerle başlangıç yaparak iştahınızı kontrol altında tutabilirsiniz.
2) Proteine mutlaka yer verin: Proteinler sizi daha uzun süre tok tutar. Ana yemekte kırmızı et yerine hindi-balık gibi protein türevlerine ve meze olarak bakliyat salatası gibi bitkisel proteinlere yer verin.
3) Hafif mezeler seçin: Kızartarak yaptığınız ya da yoğun soslu mezeler yerine fırınlama yöntemini tercih edin.
4) Şeker ilavesiz, doğal içecekler için: Yoğun kalorili, şeker ilaveli hazır içecekler hem kalorisi hem de doğal olmayan içeriği ile sağlığınızı tehdit edebilir.
5) Meyveli ya da sütlü tatlıları tercih edin: Yoğun şerbetli, hamurlu bir tatlı mide bağırsak sorunları, hatta uyku problemlerine dahi yol açabilir.
6) Kuruyemişleri kontrollü tüketin: Yoğun yağ içeriği ve kaloriye sahip bu besinlerin fazlası gaz problemlerine yol açabilir. Yaklaşık bir avuç kuruyemişi tabağınıza alarak tüketmeye çalışın.
7) Sofraya aç oturmayın, yavaş yiyin: Mümkünse yemekten 2-3 saat kadar önce bir su bardağı kefir ya da 8-10 çiğ badem yanında sütlü bir kahve ile ara öğün yapın.
1 Ocak tavsiyeleri
Diyetisyen Aslı Ortakçı, yılbaşı gecesinin ertesi günü için şu önerilerde bulundu:
– Sağlam bir kahvaltı, brunch şeklinde öğlene yaklaşsa da mutlaka yapılmalıdır.
– Güne ara öğünle devam edip akşam yemeğinde de hafif tercihler yapın.
– Midenizi rahatlatmak için rezene ve anason, bedeninizi dinlendirmek için de melisa, papatya gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.
– Vücudu toksinlerden arındırmak için gün içerisinde su tüketimini mutlaka artırın.
– Gün içinde hareket etmeye çalışın.