Mega kentler yağmurlarda taşarken 2250 yıllık kanalizasyon sistemi hala çalışıyor

Stratonikeia Antik Kenti’ndeki Kanalizasyon Sistemi Arkeologları Heyecanlandırdı

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve “Gladyatörler Şehri” olarak bilinen antik kentin kuzey ve batı caddeleri ile Roma hamamının ardından tiyatro alanında bulunan kanalizasyon sistemi arkeologları oldukça heyecanlandırdı.

Kazı başkanı Bilal Söğüt, “2 bin 250 yıl önce tiyatronun altında yürünebilecek kadar büyük kanalizasyon yapmışlar. Tiyatronun suyunu drenaj etmişler. Su kendiliğinden 2 bin 250 yıl sonra bile akıp gidiyor. Bu nedenle inanılmaz mutlu olduk” dedi.

Söğüt, hala çalışan kanalizasyon sistemi videosunu sosyal medya hesabından da paylaştı.

Stratonikeia Antik Kenti’nin İlginç Hikayesi

Stratonikeia antik kentinin ilginç bir öyküsü var. Efsaneye göre MÖ. 300’lerde Kral Selevkos Mezopotamya ve Anadolu’da nam salmıştı. Bir oğlu vardı; Antiokhos. Kral Selevkos, oğlu Antiokhos’u çok seviyordu ve ona her istediğini yapardı. Antiokhos, hastaydı ve uzun süre odasından çıkmıyordu. Kral, oğlunun tedavisi için birçok doktor çağırdı ancak sonuç alamadı. Sonunda ünlü hekim Erasistratos gelip Antiokhos’u gözlemledi ve teşhis koydu: Prens bir kadına aşıktı, fakat bu aşk imkansızdı. Kral Selevkos, oğlunun mutluluğu için karısı Stratonike ile Antiokhos’u evlendirdi. Antiokhos sevdiği kadının onuruna Stratonikeia adında muhteşem bir şehir yaptırdı ve şehre onun adını verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir